Публикувано на 2015/2/11 9:00:00 1535 прочита

Технологии Разлики между видовете инфрачервени отоплителни системи

Разлики между видовете инфрачервени отоплителни системи
Качеството на всяко топлинно генериране на инфрачервено излъчване се определя отоплителния елемент, присъщ на всяко устройство за отопление.

Какъв трябва да бъде нагревателния-излъчващ елемент при инфрачервеното излъчване?

Има някои основни видове топлинно излъчващи елементи, които определят структурата на инфрачервеното излъчване: отворена спирала нагревател, нагревателна пластина или кварцова тръба.

Спирални нагреватели в съвременния живот реално не се използват. Такива устройства с отворена спирала не могат да се оставят без надзор, тъй като нагревателният елемент е открит, което е предпоставка за пожар и е напълно против всички противопожарни изисквания.

Загретите до червено нагревателни елементи се окисляват от въздуха или както се казва "изгарят кислорода" в помещението. Продължителното му използване в затворено помещение може да доведе до затруднено дишане и главоболие вследствие кислороден глад.

Съвременните въглеродни инфрачервени нагреватели използват като основен елемент кварцова тръба. Същността на работата на кварцовата тръба е почти същата като тази на спиралата, но е скрита в запечатан стъклен цилиндър във вакуум, като по този начин се намалява интензивността на окислението на кислород до десет пъти.

Нещо повече, ефективността на тези нагревател е с 3 - 5% по-добра, отколкото с нагревателни пластини.

Но използването на кварцов нагревателен елемент има и своите недостатъци. Не може да бъде избегнато силно нагряване на стъклената тръба до температура от 700 градуса целзий. Микрочастиците прах във въздуха при контакт с излъчващия елемент ще изгорят при такава температура, и в крайна сметка ще влошат въздуха в помещението.
Топлинния поток, генериран от такъв източник, е много интензивен и е възможно да предизвика очевиден дискомфорт при хората.

Топлинното излъчване на нагревателя е изключително мощно и действа в една посока (локално отопление).

За да се покрие по голяма площ, инфрачервеният нагревател трябва да бъде поставен на височина най-малко 3,5 м над пода (при монтаж на таван) или да предоставят възможността да се върти.

Именно чрез подобни по принцип на работа кварцови тръби, е възможно приготвянето на бърза храна на улицата при всякакви климатични условия.

Кварцовите тръби имат сравнително кратък експлоатационен живот, причините за това са промените в температурата и влажността на околното пространство. Средната продължителност на непрекъсната работа на кварцовата тръба обикновено е 10 000 часа или 417ден. А това се явява основният и най-скъп елемент от устройството на инфрачервения нагревател.
Следователно, нито един производител не е в състояние да даде гаранция на инфрачервените нагреватели с кварцови тръби за повече от 1,5 години. В допълнение, производителите не удостоверяват, че отговарят на стандартите за безопасност.

Топло-излъчващата пластина обикновено се прави от алуминий с анодизиран повърхностен слой. Вътре в нея е разположен нискотемпературен нагревател (TEN).

Инфрачервените нагреватели на основата на топло-излъчваща пластина излъчват "меко" инфрачервено лъчение. Работната температура на на пластината не надвишава 250-300 ° C и не може да предизвика запалване на дърво или хартия. Тези нагревател осигуряват прилично ниво на безопасност при пожар и не вредят на здравето на хората и въздуха в помещението.

Някои потребители могат да останат недоволни от шума (пращене) характерен за тези инфрачервени нагреватели. Това се дължи на факта, че материалите (алуминий и стоманена нагревателна пластина) са различни, и съответно притежават различни коефициенти на термично разширение, което води до триене между елементите.

Физически, това се изразява под формата на тракане-пръщене, което не всеки е в състояние да игнорира. Особено у дома, където хората се нуждаят да починат от суматохата на деня.

В инфрачервените нагреватели от ново поколение Пион Лукс, алуминиевата пластина и нагревателя са комбинирани в един елемент. Затова този шум напълно отсъства.

Източник: http://www.termo-pro.com/