Публикувано на 2015/2/6 9:00:00 1262 прочита

Пазаруване Какъв тип инфрачервен нагревател за изберем?

Какъв тип инфрачервен нагревател за изберем?
Решавайки какъв тип нагревател да изберем, ние трябва да имаме предвид, че те се отличават предимно по конструкцията и обвивката, в която е поставен излъчващият елемент. Тази обвивка може да бъде направен от метал, керамика или кварц.

Халогенния нагревател представлява халогенна лампа, която излъчва в инфрачервения диапазон. Спиралата на лампата е направена от волфрам или от въглеродни влакна. При нагряване с нажежаема жичка се освобождава инфрачервено излъчване което се предава на отражаемия елемент. Всички халогенни лампи излъчват златиста светлина, която може да предизвика възпаление на очите, за да се противодейства на това, някои производители нанасят специални покрития. Но основният недостатък на този нагревател се крие във факта, че халогенния нагревател излъчва къса дължина на вълната, която може да окаже неблагоприятно въздействие върху хората. Ето защо, според нас по-добре да се избягва инфрачервен нагревател, оборудван с такива нагревателни елементи.

Въглеродения нагревателен елемент е оформен като тръба от кварц. Вътре в нея е създаде вакуум, в който се намира въглеродна спирала. Предимствата на такъв елемент са много бързо загряване, както и факта, че неговата ефективност надхвърля ефективността на нагрята метална пластина. Въпреки това, има и недостатъци: Срокът им на експлоатация е около две години, и консумират твърде много електроенергия - от един до два и половина киловата. Също така светят с червена, дразнеща очите, светлина. Също така, не се препоръчват за използване от астматици и страдащи от алергии. Накратко, този вид нагревател е подходящ само за краткосрочни дейности – Използването им за дълъг период от време не е пропоръчителен.

Нагревателят в керамична обвивка е добре защитен, поради което няма излъчвана светлина в процеса на работа. Срокът му на експлоатация е не по-малко от три години, като само цената му е по-висока от тази на кварцовите. Но пък затова е доста икономичен, като консумацията на еленергия е от порядъка от 50 до 2000 вата. Тази разлика се дължи на структурни характеристики. Независимо от факта, че тези нагревателни елементи не заграват много бързо и бавно се охлаждат, те често се използват в медицинските заведения и сауните поради тяхната висока мощност.

Тръбният нагревател е изработен от метал и е със сходен дизайн като керамичния, но е по-скъп. Тези нагреватели работят добре, надеждни и удобно са. Ако няма да Ви дразни лекото пращене което издават при работа, то могат да се окажат подходящ избор. Това пращене се дължи на различния коефициент на термично разширение на стоманените рулони и алуминиевия корпус. В момента съществуват инфрачервени нагреватели, при които корпусът и нагревателят са един и същ елемент. Следователно при тях този тип пращене отсъства.

Излъчващия елемент може да се бъде направен не само от метал, но и от термично закалено стъкло със специално покритие.

Материалът на нагревателния елемент също е от съществено значение. Ако материалът е от черен метал, то тогава той е неподходящ за използваме в мокри помещения. За такива помещения е много по добре да се използва неръждаема стомана или алуминий.