Публикувано на 2019/11/19 16:00:00 273 прочита

Непознатите страни на кафето

Непознатите страни на кафето


Не е ли изключително интересно, че има толкова неща, с които сме свикнали, че изобщо не се замисляме колко непознати всъщност са те. Едно от тези неща е кафето. Повечето хора още като тийнейджъри (или дори по-рано) се запознават с него и бързо разбират защо цял свят го употребява. И все пак има толкова неща, които не са ни познати, че свят може да ни се завие.Днес ще разгледаме по-интересните факти за кафето, които малко хора знаят. Така знаете, че спокойно може да се наслаждавате на страхотната напитка, приготвена от най-хубавите кафе зърна, защото извличате максимални ползи от нея!

Факт №1: Оказва влияние на щастието
Наблюдава се интересен ефект при консумацията на кафе и това е, че то влияе на щастието ни.
Много хора се чувстват еуфорични след консумация на кафе, но дори да не е толкова силен ефекта, той все пак е уловим. Най-вероятно кафето не е отговорно за това само по себе си, но е важен компонент от нашата грижа за менталното ни здраве. Така че пийте кафе и бъдете
щастливи!

Факт №2: Полезно е за сърцето
Дълго време се смяташе, че кафето има негативни ефекти върху сърдечносъдовата система, но това не е така. Макар при някои хора да се наблюдава слабо увеличение в кръвното налягане, то отминава за минути и не е значително (до 3-4 mmHg). На всичкото отгоре този ефект изчезва, ако
пием кафе редовно, което означава, че по никакъв начин не ни влияе негативно.

Но освен това има данни, че приемът на кафе може да е в полза на сърцето. Макар науката да не е заключителна, се проследява взаимовръзка между употребата на кафе и намален риск от инсулт.

Ето защо е важно да залагаме на хубавото кафе (например в Espressimo).

Факт №3: Най-богатият източник на антиоксиданти за повечето хора
Ако сте обръщали внимание на кръговете за здравословно хранене, знаете, че антиоксидантите са едни от най-важните вещества, които можем да консумираме. Те обаче се намират най-вече в плодовете и зеленчуците, а истината е, че повечето хора не консумират достатъчно от тях. Ето защо кафето става изключително важна част от нашата диета – без него много от хората просто няма да си набавят достатъчно антиоксиданти и това би ги оставило в риск от много проблеми.

Отгоре на това, може да се окаже, че кафето всъщност има и доста повече антиоксиданти и тялото ни ги възприема по-добре, отколкото тези в плодовете. Това все още не е доказано, но ако се окаже вярно, консумацията на кафе ще стане още по-важна!

Факт №4: Дава и физическа сила
Интересно наблюдение при консумацията на кафе е, че по някакъв начин кофеинът влияе не само на бодростта ни, но и на физическото ни представяне. Ако тренираме, можем да се възползваме от този ефект и да подобрим представянето си с 10-15%. Всъщност едни от най-разпространените фитнес добавки разчитат именно на кофеин, за да симулират такъв ефект, а се продават много по- скъпо от кафето. Така че ако искате да се представяте добре в залата, не залагайте на скъпи добавки, а се насладете на една страхотна чаша кафе 20-30 минути преди тренировка!     Рейтинг: 0.00 (0 гласа) Гласувай!