Публикувано на 2019/12/6 23:10:00 350 прочита

Наука Свойства на дъбовото дърво

Свойства на дъбовото дърво
Смятан за традиционното дървесина за дърворезба, дъбът се характеризира със своята здравина и издръжливост, с много определена шарка. Състои се от десетки видове с разнообразни цветове, бял и червен дъб обикновено са по-често срещани при дърворезбата. Изключително популярен избор на дърво за дърворезба, английският дъб е издръжлив и здрав, но труден за обработка.Препоръчва се за резбари с малко опит, той е идеален за по-големи изделия заради грубата си структура. Фината работа обикновено води до отчупване на дървесината по краищата, което разрушава дизайна. Подходящ за изделия на открито, той изисква адекватна обработка, за да се предотврати напукване и изкривяване.

Бял дъб
Белият дъб, известен още с научното си име Quercus alba, е силна и устойчива на гниене дървесина, често използвана поради своята ефективност на разходите. Много издръжлив и устойчив на околната среда, той дава страхотни резултати при резба, ръчно или с инструменти. Въпреки това, високата му стойност на свиване не позволява стабилност на размерите и при контакт с желязо, особено ако е мокро, може да се обезцвети и да стане на петна.

Сърцвината на белия дъб има светло до средно кафяв цвят и почти бяла беловина, която не винаги е добре определена спрямо сърцевината. Структурата му е ясна и едра, с неравна текстура. Енд-грейна е пръстеновиден и се състои от около два до четири реда големи дървесни пори в ранния период на растеж и малки дървесни пори в йрайния период на растеж в радиално разположение.

Червен дъб
Известен също като Quercus rubra, червеният дъб има светло до средно кафяв цвят с червеникав нюанс сърцевина и почти бяла до светлокафява беловина. Цветовете сами по себе си обаче не са достатъчни, за да различават червения дъб от белия дъб. Червеният дъб има права, груба и неравномерно структура с големи пори, но за разлика от белия дъб, червеният дъб е по-малко устойчив на гниене и на насекоми и има склонност да се оцветява при контакт с вода.

Техниките за дърворезба и ръчна обработка са подходящи за червен дъб, макар и подобен на белия дъб, той има високи стойности на свиване, което означава, че може да не поддържа стабилността на размерите си. Популярните приложения включват мебели и настилки поради здравината и издръжливостта на дървото.

Съвети за дърворезба с дъб
Тази популярна твърда дървесина може да бъде трудна за работа поради чувствителните си шарки спрямо посоката, в която са издълбани дизайните. Твърдостта може да се окаже предизвикателство и за начинаещи, които трябва да избягват дъбовата дървесина, докато не бъдат разработени повече практики и експертни познания, които да позволят по-добър контрол на инструментите и машините.

Простият дизайн ще позволи по-добра точност при резба, тъй като детайлите могат да се загубят поради трудността за издялване на дървото. Практикуването върху резервно парче дъб ще позволи по-добра оценка на това колко време ще отнеме проектът и необходимото ниво на владеене.

Въглеродната хартия обикновено се използва при резба за прехвърляне на дизайн върху дървото, тъй като облекчава първоначалния процес и дизайн.

Тъй като дъбът е твърда дървесина, за правилното дърворезба са необходими остри и ефективни инструменти.

Информацията е предоставена от Фабрика за дъбов масивен паркет "Камчийски дъб"