Публикувано на 2013/7/8 7:30:00 3234 прочита

Интериор Интериорни врати - какви да изберем

Интериорни врати - какви да изберем
В тази статия ще ви запознаем с интериорните врати.

С изборът на интериорни врати в днешно време, стопаните на дома могат да покажат своя стил, така че този въпрос е важен колкото функционалността и красотата. Ако става въпрос за врата от естествена дървесина, тогава тя ще има уникален природен аромат, красив вид и ще създава усещане за свобода.

._MSC_CLICK_TO_OPEN_IMAGE .
Интериорните врати трябва да се избират според тяхното предназначение, но и да се съобразяват с околния интериор. На пазара има толкова много форми и различни модели, които със сигурност биха задоволили дори и най-капризните клиенти.

Добре е, преди да се насочите към покупката на интериорна врата, да можете да си отговорите на няколко въпроса:
Къде ще се използва въпросната врата?

Интериорните врати се делят на два вида – външни и вътрешни. При избора на материал за външната трябва да се внимава повече, защото тя има контакт освен с вътрешната, така и с външната околна среда и ще трябва да се справя с лошите атмосферни условия. При вътрешната врата е по-важно към какво помещение ще принадлежи тя, дали ще е баня, стая, килер или друго.

С какво отваряне е добре да бъде интериорната врата?
Едностранно отварящите се врати са най-разпространени. При тях крилото може да се отваря навън или навътре. Има и врати с двустранно отваряне, при които то може да се отваря в двете посоки, но те се използват по-рядко.
Ако трябва да се пести пространство, тогава плъзгащите се, ролетните или сгъваемите врати са подходящи за целта. Ролетните се прибират горе при отваряне и се спускат надолу по рамката при затваряне. Плъзгащите се врати са направени със специален механизъм и релси, по които се плъзгат крилата. При тях може да се спести допълнително място, ако крилата се движат успоредно. Със сгъваемите интериорни врати също могат да се отделят помещения. Те са съставени от свързани помежду си вертикални участъци, които са инсталирани в рамката и се преместват като се използват. Когато тези врати са направени от няколко секции, те се наричат "хармоника".

Какъв материал е най-добре да се използва за интериорна врата?
За да се избере материал, трябва да се знае какво ще е предназначението на вратата. Добре е да се знае кои от качествата и са най-важни. Ако има разлики в температурата и влажността на въздуха, тогава вратата трябва да е по-устойчива на тях и да може да осигури достатъчно защита и изолация. За тази цел са подходящи материали като желязо, стомана, масивно дърво или полимери. Ако са по-важни външният вид на вратата и нейните декоративни качества, тогава тя може да е изработена от по-слаби материали като пластмаса, стъкло, тънки плоскости от дърво и т.н.