Публикувано на 2022/10/28 10:40:00 295 прочита

Бизнес Кажете сбогом на невъобразимите бюджети за маркетингови проучвания

Кажете сбогом на невъобразимите бюджети за маркетингови проучвания
В маркетинговите и социологическите изследвания винаги има проблем свързан с качеството на набиране на респонденти. Това се дължи на факта, че в много маркетингови компании, фрийлансърите се занимават с подбора на респонденти, които често грешат при подбора на респонденти.

Ако трябва да проведете проучване и можете да го направите сами, тогава винаги остава въпросът - къде да вземете респонденти, които да отговарят на критериите ви за подбор?

В крайна сметка, маркетинговата компания няма да Ви предостави тази услуга, тъй като е заинтересована да Ви предостави цялостно проучване, до ключ, и няма да поеме отделната и най-трудоемката част от проучването, свързана с набирането на респонденти. Освен маркетинговите компании, се появиха и организации, които предоставят „панелни изследвания”, тоест разполагащи със собствена база с респонденти. Вие се свързвате с тях и им казвате, че имате нужда, например от 10 респонденти за изследване, те от своя страна набират кандидати от собствените си списъци, и Ви изпращат респонденти, за които ще трябва да отделите три пъти по-голяма сума. Тогава се налага Вие сами да ги отсеете, да им се обаждате, и да контролирате явяването им на изследването, което също усложнява работата Ви.

Но времето не стои неподвижно и на пазара се появиха агенции за набиране на респонденти. Вие се обръщате към тях за респондентите, от които се нуждаете за проучването. Те набират, проверяват самите респонденти, обаждат им се, контролират присъствието им за проучването. Не е необходимо да изпълнявате сами всички горепосочени функции. Тези компании твърдо са заели своята ниша, те извършват най-отнемащия време - процес в маркетинговите проучвания, свързани с набирането на респонденти. Освен това, което не е маловажно, тези компании са специализирани само в набирането на персонал от пълен цикъл, което означава, че те ще изберат за Вас, Вашата целева аудитория, дори и най-сложната. Това могат да бъдат: експерти или респонденти от премиум сегмента и др. Освен това, агенцията ще отговаря за пълното взаимодействие с респондента. Интересно е, че в развитите страни, просто няма фирми, които са специализирани изключително в набирането на респонденти, всички те предоставят свързани по един или друг начин услуги - наемане на помещения, отчети, анализи и т.н. Прибягването до ползване на услугите им, също увеличава цената на услугите за набиране на персонал, тъй като те трябва да плащат и за свързаните услуги. Така се получава тенденция да не се свързвате с маркетингови компании за проучване, още повече когато имате собствен анализатор или маркетолог. Тогава правите проучване с вашите собствени, като се свързвате със специализирани агенции само за подбор на респондери. В резултат на това ще получите значителни икономии на финансови средства, средно 8-9 пъти, а спестените пари за научни изследвания, могат да бъдат използвани за развитие на бизнеса, което е изключително важно в настоящата кризисна ситуация в страната.

До скоро процесът на маркетингови проучвания се развиваше по различен начин.
Преди това системата за избор на целева аудитория беше следната:

Маркетологът се обръща към маркетингови компании, които правят проучване до ключ, тоест те избират респондентите, интервюират ги, съставят доклад и анализ въз основа на резултатите от проучването, дават този доклад в ръцете на маркетолога, след което той има информацията за пазара и определя стратегията за по-нататъшен маркетинг на продуктите на компанията.

Сега маркетолозите не трябва да се свързват с маркетингови агенции, тъй като има агенции, които ще изберат целевата аудитория, необходима за маркетолога. Той самият ще може да направи анализ, което ще му помогне да разработи стратегия за популяризиране на организацията, и позволява да си оптимизирате бюджета. Изборът на целевата аудитория вече се използва широко в много изследвания, например в метода за тестване на използваемостта.

Много успешни компании вече са насочили вниманието си към обещаващи агенции за подбор на персонал, за да оптимизират разходите за маркетингови проучвания и вече са препоръчали сътрудничество с тези агенции на своите маркетингови отдели.

Агенциите за подбор на персонал се занимават с подбор на участници в маркетингови проучвания. Участниците в изследването са както експерти, така и обикновени обикновени потребители на стоки и услуги.
Задавайки въпроса - как е възможно да се разкрие професионализма на агенциите за подбор на респондентите, тук можем да анализираме следните точки.

1. Агенцията членува ли в някоя асоциация на маркетинг експертите, защото ако тази агенция е член на асоциация, тогава тя ще цени повече репутацията си, и най-малките провали ще станат известни на всички колеги. Това бързо се повтаря в това Сдружение, което значително ще подкопае имиджа на тази агенция. https://www.adsrecruiting.com/

2. Тази агенция има ли прегледи на бланки на фирми, които са си сътрудничили с нея. Факт е, че сега се превръща в тенденция, да се пишат рецензии на сайтове, които от своя страна не се поддържат. Ако тази агенция има значителен брой рецензии на бланките на компаниите, тогава този факт показва, че компаниите са били доволни от сътрудничеството. Трябва да има поне 10 официални прегледа.

3. Също така, според тези прегледи, можете да се обадите и да изясните как компанията, която е оставила прегледа, си сътрудничи с тази агенция, дали е доволна от качеството на услугите, дали има бърза комуникация с клиента, и други аспекти, които ви интересуват .

4. Няма да е без значение, да разгледате портфолиото на тази агенция, за да се запознаете с опита й в подбора на неуловима целева аудитория. До каква степен проектите с подбор на респонденти са били разнообразни. Това показва опит в подбора на респонденти от различни сфери на дейност.

5. Тази агенция има ли големи клиенти, тъй като такива компании обикновено обръщат повече внимание на избора на фирма, която ще участва в избора на респонденти за техните нужди. Наличието на такива клиенти в портфолиото на агенцията, също говори за нейното професионално ниво.

6. Също така е важно, дали тази агенция предоставя пълен набор от услуги за набиране на респонденти. А именно, осигурява наемане на персонал, проверява респондентите по телефона, контролира активността на респондентите в проучването, организира изплащането на възнагражденията на респондентите за участие в проучването. Тъй като изпълнението на всички горепосочени функции осигурява правото на агенцията да се нарича агенция за подбор на респонденти с пълен цикъл, което включва пълно взаимодействие с респондента на всички етапи от изследването. Това е доста време-отнемащ процес само по себе си, и за да изпълнява всички функции, компанията трябва да разполага с персонал от професионалисти в набирането на респонденти и тук наличието на една база данни с респонденти вече няма да помогне, както е в случая с компаниите, предоставящи панелни проучвания.

7. Друг също толкова важен фактор, е размерът на базата от респонденти на тази агенция и дали тази агенция използва система за предварително набиране на респонденти в търговски центрове на многолюдни места. Това показва многостранните възможности за предварително набиране на персонал, които една агенция за подбор на персонал с пълно обслужване трябва да има.


Ето основните критерии, на които трябва да отговаря една агенция за подбор на персонал. Спазването им гарантира качеството на предоставяните услуги, но все още никой не е отменил предаването от уста на уста. Попитайте колегите си дали са работили с тази агенция или знаят от първа ръка за опита на тази агенция и нейния професионализъм. В края на краищата, пазарът на маркетингови услуги е доста тесен и в професионалните среди информацията за нискокачествени услуги на дадена компания обикновено се разпространява за миг.

Така че, ако обърнете внимание на тази информация, когато избирате агенция за набиране на респонденти, тогава в крайна сметка ще имате оправдани финансови инвестиции и висококачествени услуги за избор на целевата аудитория за вашето изследване. В края на краищата, с помощта на верни респонденти, вие, както никой друг, ще можете да притежавате конкурентна информация, която от своя страна ще ви помогне да работите успешно на пазара.

Мисията на First ADS Recruiting Agency, е да подобри услугите и клиентското изживяване в България, благодарение на качествено подбрани респонденти, да направи процеса за набиране на респонденти по-ефективен и по-евтин за изследователя.
https://www.adsrecruiting.com/ Илона Русиевна Методиева.