Публикувано на 2021/4/3 14:00:00 101 прочита

Собственик на магазин или заведение? Внимавайте за нежелани посетители.

Собственик на магазин или заведение? Внимавайте за нежелани посетители.


В света са открити хиляди видове хлебарки, но само 30 вида са определени, като синантропни, т.е. съжителстват с хората. Тези видове не могат да оцелеят ако не са в средата на хората.В големите селищни центрове се срещат във всякакъв тип помещения, които се отопляват през зимата и се населяват от хора, жилища, заведения, работни помещения от тип администрация и други подобни. Това е породено от изградените комуникации ВИК , Топлофикация и други.

Тези изградени комуникации способстват тяхното придвижване между отделните помещения. Особено когато има изградена топлофикационна система размножаването и придвижването на хлебарките е благоприятствано най добре. Хлебарките от тип ‚американски‘ които достигат до 10 см. се срещат из старите кооперации в центъра на София и могат да уплашат и възрастен мъж.

Хлебарките влизат през малки процепи и най-вече през тръбопровода и мивките. Те се хранят с много малки остатъци от органична храна и особено харесват мазните петна останали по плотовете, печките и мивките. Затова заведенията и магазините за хранителни стоки са особено любима територия. Това, което може да ви шокира е фактът, че можете да откриете пашкули с яйца на хлебарки в кафе машината и други електрически уреди, които са топли. Топлината е особено важна за хлебарките и спомага яйцата им да се излюпват по-бързо.

Няма съмнение, че последното, което искаме да имаме в заведението/магазина си е хлебарки, но понякога това е по-трудно да се постигне на практика защото помещенията са често част от по-голяма обща сграда, която хлебарките обикалят денонощно.

Ето няколко проверени съвета от Нейчо Христов, управител на Пест Кеър ЕООД, как да ограничим достъпа на хлебарки към помещенията:
• Не оставяйте остатъци от храна в мивката или захвърлени опаковки от храна в помещенията.
• Не оставяйте отворени сифони в мивките и банята.
• Не оставяйте мазни петна в кухнята около печките за готвене.
• Не оставяйте широки отвори към ВиК и топлофикационните тръби, от където може да нахлуят хлебарки.

И все пак най – ефикасния подход си остава редовното професионално пръскане на обекта. Търсете професионалисти, които имат не само подходящото образование, но и достатъчно опит за да знаят тънкостите – къде колко и как да пръскат.

И все пак ако сте решили сами да се справяте, е добре да се доверите на препоръките на опита т.е. да използвате препарати, които са се доказали в практиката. Най-добрите препарати са високоефективните инсектициди с контактно и стомашно действие. Правилно нанесени те осигуряват много бърз първоначален ефект и сравнително дълго последствие. Такива са препаратите от серията Айкън и Бандит.     Рейтинг: 0.00 (0 гласа) Гласувай!