Публикувано на 2019/11/19 15:50:00 605 прочита

Услуги На какво ни учи здравословното хранене

На какво ни учи здравословното хранене
Няма човек, който някога през живота си да не се е замислял за начина си на хранене. Независимо дали искам да свалим или качим някой килограм, или просто да се чувстваме по-добре, много от нас искат да се хранят здравословно. Когато обаче се опитаме да го направим, все в нещо се проваляме.

Защо обаче?Истината е, че дори думата „здравословно“ е много объркана. Повечето хора не осъзнават какво наистина значи тя и смятат определени неща за вредни, без дори да са такива. А и е разпространено мнението, че здравословната храна като цяло е безвкусна. Разглеждаме предложенията в различни платформи като Foodpanda и си мислим как ни се хапва нещо вкусничко, но сигурно е много нездравословно. Да, ама не!

Здравословното хранене не е въпрос на „полезни“ и „вредни“ храни

Когато започнем да говорим за правилно хранене, най-често се оплитаме в едни и същи мрежи. Започваме да си забраняваме храни, да страним от някакви неща, но истината е, че са много малко наистина вредните храни. Проблемът не е в качеството, а в количеството.

Разбира се, че не е полезно да получаваме цялата си енергия от мазни банички и газирани напитки. Но това не значи, че не можем понякога да хапваме баницата на баба си или да изпием една кола. Освен това, когато започваме да забраняваме неща на мозъка си, той започва да ги иска все повече и повече, докато в един момент не се пречупим и не преядем с нещо. Тогава вече наистина положението става лошо.

Не е нужно да можеш да готвиш

Друго масово мислене е, че не можеш да се храниш здравословно, ако не си готвиш сам. Но дори това не е така. Повечето съвременни ресторанти се стремят да предлагат сравнително здравословни неща, порции в нормални размери и залагат на качество пред количество. Затова няма проблем да си поръчаш нещо за вкъщи като и без това от гледна точка на доставка на храна София е супер развита.
А и нека да се замислим кое е по-добре – сготвено в ресторант ястие с ясни пропорции на мазнина, или плуващите в олио гозби, които бабите ни на село обичат да похапват? Няма гаранция, че това, което си готвим, по дефиниция е по-полезно за нас. Затова нека не се притесняваме от храненето навън, ако нямаме възможност сами да си готвим.

Количеството е по-важно

Вместо да определяме неща като полезни и вредни, трябва да се замислим за количеството, в което ги консумираме. Знаеш ли, че можеш толкова вода да изпиеш, че да си вредиш на тялото? Или пък че солта не е толкова проблем, ако се храниш с повече плодове и зеленчуци? А знаеш ли, че млечните продукти не са вредни за по-голямата част от хората, нито пък житните култури?

Всичко обаче зависи от количеството. Ако менюто ти се състои изцяло от картофи и ориз, естествено, че няма да се чувстваш добре. Но това не значи, че не можеш да ядеш картофи или ориз. Здравословното хранене е баланс – не прекаляваме с нищо и си позволяваме това, което искаме. А и за самото отслабване най-важен е следният принцип – да ядем по-малко, отколкото тялото ни гори всеки ден. А това за повечето хора е между 1500 и 2000 калории.