Публикувано на 2023/10/14 12:40:00 164 прочита

Мода Знаете ли, че в света на модата: модни факти, които ще ви изненадат

Знаете ли, че в света на модата: модни факти, които ще ви изненадат
Всички знаят, че Коко Шанел е въвела в света на модата малката черна рокля, но знаете ли, че закопчалката на гърба на сутиена ви е изобретение на Марк Твен?

Това е вярно. Човекът, който е измислил Хъкълбери Фин, е същият, който е изобретил и патентовал закопчалката за жилетки, панталони или други дрехи, изискващи закопчаване. Ако тази информация ви е изненадала, то със сигурност трябва да се запознаете със следните интересни факти, които сме подготвили от MDL.

Интересни факти, които може би не знаете
Наполеон Бонапарт има голям принос в модата
Замисляли ли сте се защо има копчета на ръкавите на сакото ви, които нямат практично предназначение? Всъщност дължим това невероятно модерно облекло на Наполеон Бонапарт. Той заповядал на всичките си войници да носят копчета на ръкавите си, защото му е било писнало да ги гледа как си бършат носовете с тях.
Чадърите не са измислени, за да предпазват от дъжд
Нещо толкова незаменимо във всеки облачен ден, като чадър, изобщо не е измислено, за да предпазва от дъжд. Най-старото писмено споменаване на чадър датира от 11 век пр. н. е. и там е описано като устройство, предназначено да предпазва човек от слънцето. Всъщност самата дума чадър идва от латинската дума „umbra“, което означава „сянка“, „засенчен“.
Мъжете започват да носят високи токчета много преди жените
Високият ток не е измислен, за да направи дамите по-секси. Изобретен е за защита на хората от падане от кон. Историята показва, че първите токчета са били носени от мъже и тази част от обувките е предназначена да държи краката им, по време на стрелба с лък, когато ръцете им са били заети. Високите токчета стават предмет на дамската мода много по-късно.
Леви Щраус кръщава дънките по съвсем различен начин
Думата "дънки" произлиза от думата "гени", използвана за описание на моряци от Генуа (Италия), които носели сини дънкови панталони. Въпреки това, когато Леви Щраус патентова своя дизайн за това, което сега наричаме деним, той го нарича „костюм за кръста“. Не е толкова готино, колкото сините дънки, нали?
Модата все още се контролира от мъжете
Дори днес всички най-големи модни къщи и модни списания все още са в ръцете на мъжете. Може би си мислите, че от всички индустрии модата е мястото, където жените трябва да се отличават най-много, но статистиката казва друго.
В света има само 14 официални дизайнери на висша мода
Много хора смятат, че дрехите на всички големи модни дизайнери могат да се нарекат "висша мода", но всъщност само четиринадесет дизайнери са официално признати от Haute Couture Syndicate като достойни за това име. Сред модните къщи, изброени в този ексклузивен списък, са Christian Dior, Jean Paul Gaultier и Chanel, но не включва много други известни имена, включително Giorgio Armani.
Прашките са изобретени от кмета на Ню Йорк
Разбира се, той не ги е "измислил", защото има доказателства, че представители на племената на Южна Африка са носили прашки преди няколко века. Въпреки това кметът на Ню Йорк – Фиорело Хенри Ла Гуардия – става причината за невероятната популярност на прашките в съвременния свят. През 1939 г. той изисква екзотични танцьорки от Ню Йорк да облекат нещо привлекателно и тогава те започват да носят малки гащички или прашки.
Появата на автомобилите допринася за промяна в модата
Може би си мислите, че полите са станали по-къси поради промяна в отношението към морала и показването на голи крака, но тази тенденция има много по-практична причина. Смята се, че първите къси поли са създадени специално, за да улеснят жените да влизат и излизат от колите.
История на късите панталони: война, жени и икономика на гардероба
Мъжете носят къси панталони от десетилетия, но на жените е разрешено да ги носят на обществени места едва след Втората световна война. Една от основните причини за това е, че по време на войната е имало по-малко плат, така че късите панталони са били по-изгодни от панталоните или полите.
Цветът разказва история
В историята хората са научили много от цвета на дрехите си. Като начало разгледайте военната история. Държавите, регионите и милициите ще бъдат разпознавани по цвета или дизайна на военната им униформа. И до днес всички знаят кои са The Redcoats.
През Средновековието хората са носели различни цветове в зависимост от класата. Най-високопоставените членове на обществото и благородниците са носили червено. Джентълмените, например, банкерите и търговците, са били облечени в зелено. Обикновените хора се обличали в приглушени нюанси като кафяво и сиво.