Публикувано на 2017/5/27 17:17:08 1034 прочита

Развлечения Видове торове според фаза на растеж на Вашите растения

Видове торове според фаза на растеж на Вашите растения
Всеки, който се занимава с отглеждането на различни видове растения и култури, знае колко е важно те да бъдат разположени в благоприятна за тях почва, богата на необходимите за целта хранителни вещества. Не всяка пръст разполага с всичко необходимо за успешното отглеждане на дадено растение. Дори в случаите на налична плодородна почва, с течение на времето, растенията изсмукват хранителните вещества от нея и тя става неспособна да поддържа техния растеж.


За създаването на благоприятна почва за нашите растения използваме различни видове торове, с които подсилваме и обогатяваме пръстта, в която те са разположени, осигурявайки им, по този начин, възможно най-пълноценна среда за растеж и развитие.

Във всяка фаза от своя растеж, растенията се нуждаят от различни хранителни вещества и съответно – от различни видове тор. В самото начало на своето развитие, е необходимо основно торене, което да ги захранва с хранителни вещества през целия им период на растеж (вегетация). Впоследствие, към това торене се добавят допълнителни фертилайзери (торове), в които преобладава един или друг елемент, необходим за съответното растение (например: фосфор, азот, калий и т.н.). Повече информация относно видовете торове и тяхното рпедназначение можете да откриете онлайн на growshop grow.bg, където ще откриете течни торове, торове за цъфтеж, торове за коренова система и други.

Видовете торове се делят най-общо на органични и минерални.
Органичните се отразяват изключително благоприятно върху структурата на почвата и насищането й с полезни микроорганизми. Те способстват за образуването на хумус, който пък е източник на множество ценни хранителни вещества, които играят огромна роля по време на вегетационния период на растенията. От степента на съдържание на хумус в почвата се определя и нейната плодородност. Някои от най-разпространените органични торове са оборският тор, птичият тор, торфът, зеленото торене и др.
Минералните (неорганични) торове са бързодействащи и постигат забележителни резултати за много по-кратко време от органичните. С тяхната употреба обаче трябва да се внимава изключително много, тъй като пресищането на почвата с минерални торове може да се отрази неблагоприятно върху кореновата система на растението. Това може да се случи също и при употребата на органичен тор в случаите, в които не е добре разпределен. Най-добре е двата основни вида фертилайзери да се използват умерено, допълвайки се един друг.

Също така е важно те да са съобразени с необходимостите на съответната култура, цвете или друг тип растение, което отглеждате.
Върху опаковката на минералните фертилайзери е посочен процентът на съдържащите се в тях елементи. Според своето предназначение, някои съдържат само един химичен елемент (единични торове), други – два елемента (бинарни торове), а трети – комбинация от няколко химични елемента (сложни торове).